Champagne

Vinregionen Champagne ligger i det nordøstlige Frankrig, og betegnes af mange som værende den bedste mousserende vintype i verden. Champagne råder over ca. 35.000 hektar vinmarker fordelt på 320 crus, som kan sammenlignes med kommuner. Champagne er i dag den største franske region med kun én appellation, hvoraf store dele ligger placeret på de typiske bjergskråninger, som er med til at tegne billedet af denne smukke vinregion.

Druesorterne i Champagne

De tre druesorter Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay definerer denne store mousserende vintype. Pinot Noir er den mest udbredte drue i dette trekløver, som i dag tegner sig for ca. 38% af alle beplantninger i regionen. Chardonnay er den hvide druesort i Champagne, som vokser på ca. 30% af det beplantede areal, og blandt andet egenrådigt definerer de delikate Blanc de Blancs, som er eminente til canapéer, østers og lette tapasanretninger. Pinot Meunier tegner sig for de resterende godt og vel 30% af de beplantede arealer, og indgår ofte som blandingsdrue med de to øvrige sorter. Pinot Meunier tilfører fylde og frisk frugt til Champagnen, og stortrives i Marne-Dalen.

Stilarter for enhver smag

Champagne er ikke bare Champagne. Hverken prismæssigt eller smagsmæssigt. Til trods for de tre overordnede klassificeringer i Champagne, fremstilles disse i mange forskellige stilarter og smagsudtryk. Langt den mest almindelige stilart i Champagne er Brut, som maks må indeholde 12 gram sukker pr. liter. Brut kan betragtes som lidt af en ”pleaser” Champagne – en mousserende vintype, som du med succes kan servere for de fleste smagsløg.

Generelt kan man sige, at de mest tørre udgaver som Extra Brut og Brut-Natural er mest velegnede til mad, hvorimod de søde udgaver som Demi-Sec og Doux er mest velegnede til desserter og kager.

Champagne