Colheita

Colheita er for fadlagret portvin, hvad Vintage er for flaskelagret. Det er portvin af god kvalitet fra et bestemt år og i modsætning til Tawny med alder altså ikke et blend af flere forskellige årgange. Colheita findes både i røde og hvide udgaver, som dog begge opnår en orange eller brun farve, som årene går.

Det betyder også, at Colheita smager forskelligt år efter år i modsætning til Tawny med alder, som blendes så smagen er den samme hver gang. 

Fremstilling og lagring

Colheita fremstilles som al anden portvin med afsæt i forskellige druesorter. Druerne presses og gæres, men gæringen stoppes, når der tilsættes aguardente. Derefter lægges vinen på små fade, såkaldte pipas, hvor den langsomt undergår en ændring. Det rene frugtpræg forsvinder til fordel for fadnoter som nødder, rosiner, svesker og anden tørret frugt eller måske appelsin, kokos og vanilje. Dertil kommer, at farven ændrer sig. Colheita lavet på røde druer bliver lysere og brunlig. Colheita lavet på hvide druer bliver mørkere og brunlig.

Reglerne siger, at en Colheita skal ligge mindst 7 år på fad, inden den tappes på flaske. Det betyder, at der er to datoer, som er vigtige, når det gælder Colheita. For det første årgangen, der angiver høståret. For det andet tappetidspunktet, som skal fremgå af flasken. Antallet af år imellem disse er det antal år, vinen har ligget på fad. Der er f.ex.. stor forskel på, om en Colheita fra 2003 er flasket i 2010 eller i 2017. Selv om de er fra samme årgang, vil de smage forskelligt. Den ene har kun lagret på fad i 7 år, hvorimod den anden har lagret i 14 år og altså haft dobbelt så lang tid til at udvikle sig. 

Opbevaring og anvendelse

Colheitas er i de senere år blevet meget populære herhjemme. Det skyldes bl.a. en generel interesse for årgange, idet det f.eks. er meget populært at servere portvin fra ens fødeår – hvad enten det er Vintage eller Colheita. Men i modsætning til Vintage er Colheita nemmere at anskaffe, da selv en meget gammel årgang lige kan være aftappet og sendt på markedet. Når en Colheita først er aftappet er den drikkeklar. Den skal altså ikke flaskelagres, men kan sagtens holde sig i nogle år.

Prisen afhænger af mærket og alderen, idet der er store udgifter forbundet med at have portvin liggende på lager i mange år. Fordampningen siges at udgøre 2-4 % hvert på – den såkaldte ”angels share” – og det kan jo blive til meget for en gammel Colheitas vedkommende.

En Colheita bør nydes afkølet (14-16 grader), men den kan også serveres direkte fra køleskabet. Temperaturen stiger hurtigt, når først vinen er i glasset. Når flasken er åbnet, kan den holde sig i længere tid end en Vintage, da den jo allerede har flere eller mange års oxidation bag sig. Men husk at sætte proppen i og stil den i køleskabet, så den bevarer friskheden.

Men sine fadnoter er Colheita som anden Tawny med alder velegnet til desserter eller som en dessert i sig selv.  læs mere om portvin her

Colheita