Ripasso

Ripasso som vintype er kendt som Amaronens ”lillebror”. En populær rødvin fra vinregionen Veneto, hvor også produktionen af Amarone finder sted. Veneto er en meget aktiv vinregion med mange vinhuse, og tegner sig for en stor del af den samlede italienske vinproduktion.

Ripasso produceres i Valpolicella og på de samme druesorter som den noget dyrere Amarone. Betegnelsen Ripasso kommer fra det italienske udtryk ”ripassare”, som betyder at gennemstrømme eller passere. Ripasso starter som en Valpolicella vin, men når gæringsprocessen er afsluttet for Amaronens vedkommende, pumper man kvaset fra Amaronen over til den noget mere spinkle Ripasso, hvor en anden gæring så igangsættes. Vinen får et boost på alle parametre – lige fra farveintensitet til højere alkohol, struktur og smag.

Det er denne proces der har tildelt Ripassoen sit tag som ”lillebror” eller ”baby” Amarone. En superlækker vinoplevelse, som byder på mange af de samme kvaliteter, som man kender fra Amaronen – selvfølgelig bare i en mere neddroslet udgave.

Valpolicella Ripasso

Man har gennem flere årtier kunnet købe Ripasso vine fra Veneto, men det var først i 2007, at Valpolicella Ripasso fik sin officielle klassifikation. En klassifikation med mere kontrol og strengere krav til produktionen. Tidligere kunne man kalde en Valpolicella vin for Ripasso, hvis den blot var fremstillet på delvis tørrede druer, det man også kalder for appassimento. Efter 2007 skal en Valpolicella Ripasso have gennemgået en anden gæring på kvaset fra Amaronen, hvilket giver ret god mening.

Der er en forholdsvis stor prisforskel på en Amarone og en Ripasso, hvilket først og fremmest hænger sammen med den noget længere vinifikationsproces for en Amarone. En proces som ikke blot afspejler sig i prisen, men også i vinens smag og udtryk. En Ripasso er mere afdæmpet ift. en Amarone vin, både når det kommer til alkohol, smag, struktur, tanniner og syre. Når en Ripasso er fremstillet på de bedste druer og med en dygtig vin mager ved roret, kan det være en sublim vinoplevelse. Men der findes desværre også mange middelmådige Ripasso vine, som en vellavet Valpolicella Superiore med lethed kan overgå.

De tre musketerer

Til fremstillingen af en Valpolicella Ripasso anvender man 2-3 druesorter. Den mest populære druesort i Valpolicella og Veneto er uden tvivl Corvina druen, som anvendes til alle Valpolicella vine. Corvina betragtes som den fineste af de tre druesorter i Valpolicella, og er pga. sit tykke skind meget velegnet til tørring, da den ikke udsættes for råd og svamp som flere af de andre druesorter.

Den anden druesort som anvendes til en Ripasso er Rondinella, som er kendt for at levere et stort stabilt høstudbytte, og som derfor altid kan kompensere for Corvina og Molinara. Sidstnævnte druesort, Molinara, anvendes primært i små mængder og som blandingsdrue. Den leverer en ret lys druemost med højt indhold af frugtsyre. Med den rette vin mager ved roret kan denne treenighed levere nogle fantastiske vinoplevelser.

Mikroklimaet og vinmarkernes beliggenhed har også stor indflydelse på den færdige Ripasso. Druernes kvalitet og karakteristika afspejler de omgivelser vinstokken står plantet i, hvilket igen er med til at sætte sit helt personlige præg på den færdige vin.

Ripasso vin