Tawny med alder

10, 20, 30 eller 40 års. Sådan lyder kongerækken i den kategori af portvin, som kaldes Tawny med alder. Men de senere år er der faktisk begyndt at dukke flere op rundt om – 60 og 100 års f.ex. selv om kategorierne ikke er officielle.

At en Tawny er 20 års betyder ikke, at indholdet er præcist 20 års gammelt eller lavet på druer, der blev høstet 20 år tidligere. En Tawny med alder er modsat en Colheita, som er fra ét og samme år, et blandingsprodukt, sammenstukket af vine fra forskellige årgange lagret på 550 liters fade – de såkaldte pipas. 

Blendingens kunst

Det er en langvarig proces at lave Tawny med alder. Først laves et basis blend, som f.ex. kan bestå af vine fra tre årgange. Er der tale om en 20 års Tawny kunne det være vine, som har ligget 19, 20 og 21 år på fad. Dernæst tilsættes et mindre kvantum af ældre eller yngre vin, alt efter om der er behov for mere intensitet eller friskhed og syre. Målet er, at slutresultatet bliver akkurat som huset har bestemt det. En Tawny med alder smager derfor altid ens – med mindre huset skifter stil.

Arbejdet med at blende foregår i et laboratorium fyldt med fadprøver. Processen kan strække sig over 2-3 år, da basis blenden skal have lov til at ”sætte sig”, inden der blandes videre.

At huset selv bestemmer hvilke vine, der skal indgå i en Tawny med alder, betyder ikke, at der hersker den rene anarki. Vinen skal som al anden portvin godkendes af portvinsinstituttet (IVDP), hvor den både skal gennemgå tekniske og kemiske analyser samt testes af et smagepanel. Er der for store afvigelser aldersmæssigt eller kvalitetsmæssigt, bliver vinen ikke godkendt. Eller som det hedder i lovgivningen, skal ”alderen på etiketten udtrykke vinens karakter”. 

Smagen af Tawny med alder

Portvinen skifter karakter, jo flere år den lagrer på fad. Derfor er der stor forskel på en 10 års Tawny og en 40 års Tawny. Husenes stilarter er ligeledes forskellige. Nogle foretrækker en sødere og mere intens stil, mens andre er til det mere elegante og vinøse. Generelt kan siges, at en 10 års Tawny stadig har tydeligt frugtpræg, hvorimod en 20 års har opnået mere fadkarakter. For 30 og 40 års vedkommende gælder, at vinene opnår større smagskoncentration og intensitet, men måske også lavere syreniveau.

Generelt er en Tawny med alder blød og cremet med en god smag af orange, mandler, nødder, figner og andre tørrede frugter samt måske lidt kaffe. Sød, men dog med et syreniveau, som skaber balance. Farven kan være orangebrun, brunrød eller mørkebrun alt efter alder og stil. 

Anvendelse

En Tawny med alder er som andre fadlagrede portvine drikkeklar, når den sendes på markedet. Og er den først åbnet, kan den godt holde sig i flere måneder, når blot proppen er i og den opbevares køligt.

Prismæssigt er der store forskelle fra de unge til de ældste udgaver. Det skyldes, at der er store udgifter forbundet med at have portvin liggende på lager i flere årtier. Alene fordampningen udgør 2-4 % årligt, hvilket faktisk betyder, at op mod halvdelen af grundmaterialet til en 30 års tawny er forsvundet op i luften som den såkaldte ”angels share”. 

Tawny med alder bør nydes afkølet (14-16 grader), da det dæmper alkohol og sødme og fremmer friskheden. Nyd et glas alene eller til sødere desserter som Creme Brulée – eller for de ældre af slagsen som en dessert i sig selv. Tawny med alder er også godt til tørre oste og nødder.

Tawny med alder - læs mere om portvin her