Bordeaux

Bordeaux hører uden tvivl til en af verdens mest berømte vinregioner. Indbegrebet af fransk prestige og eksklusivitet. Forbilledet for mange vinproducenter verden over og en målestok for mange. Bordeaux er ikke bare Bordeaux. Bordeaux er intet mindre end verdens vigtigste vinregion, hvor man her finder nogle af de dyreste vine i verden.

Vinregionen er som så mange andre franske regioner opdelt i et ikke indlysende hierarki for den udenforstående, og byder på mange kvaliteter og stilarter til trods for det forholdsvis lille geografiske område, som Bordeaux dækker i det sydvestlige Frankrig.

Klimaet er kontinentalt og er under indflydelse af både to floder og Atlanterhavet. Forhold, som skaber en sand smeltedigel af forskelligartede mikroklimaer, der sammen med unikke forhold på de enkelte vinmarker eller terroir, er leveringsdygtige i nogle af verdens bedste og dyreste vine.

Bordeaux opdeles for overskuelighedens skyld i en øst- og en vestbred, adskilt af floden Gironde. Den østlige del af Bordeaux repræsenterer regioner som Pomerol og St. Emilion, hvor den vestlige del består af Médoc som dækker over alle de verdenskendte Cru’er som fx St. Julien, Margaux, Pauillac og St.-Estèphe.

Oversigt over de forskellige Bordeaux appellationer:

  • St. Estephe
  • Pauillac
  • St. Julien
  • Margaux
  • Pessac Leognan
  • Haut Medoc
  • Pomerol
  • St. Emilion
  • Sauternes/Barsac
  • Øvrige små ”satellit” appellationer

De to Bordeaux druesorter

To af verdens mest udbredte og kendte druesorter hedder Cabernet Sauvignon og Merlot. To druesorter, som også omtales som Bordeaux-sorterne, idet disse to druer udgør rygraden i de forskellige Bordeaux vine. Merlot stortrives på den østlige side af Gironde floden, hvor vine som Pomerol og St. Emilion primært fremstilles på denne druesort. På den vestlige side er det Cabernet Sauvignon der definerer de mange Cru’er som f.ex. Margaux og Pauillac. Disse to druesorter har et stort potentiale i hænderne på den rigtige vinmager, og bliver blot bedre og bedre med alderen, hvor vinene udvikler sig og bl.a. byder på nye tertiære aromaer.

Merlot er hurtigere drikkemoden end Cabernet

Vine fremstillet på Merlot er hurtigere drikkemodne end vinene fra vestsiden. Samtidig er de også mere bløde, fede og mørke i glasset med en lidt højere alkoholstyrke. Venstrebreden domineres som sagt af Cabernet Sauvignon og i mindre grad Cabernet Franc. Cabernet Sauvignon regnes for en af de bedste rødvinsdruer i verden, da den giver kraftige og tanninrige rødvine med et stort, stort lagringspotentiale.

Man tilsætter ofte lidt Merlot og Cabernet Franc for at give vinene et mere blødt udtryk. Sidstnævnte drue betegnes som den ”sikre” drue i Bordeaux, da Cabernet Franc er mere hårdfør end de to primære druesorter. Anvendelsen af Cabernet Franc varierer derfor meget år til år alt efter høstudbyttet, da druen kompenserer for et evt. lavere udbytte af f.ex. Cabernet Sauvignon.
Udover de tre nævnte rødvinsdruer, produceres der også grønne druer i Bordeaux som fx Sauvignon Blanc og Semillon. De anvendes til både hvidvine og de søde dessertvine i Sauternes.

Vinmark i Bordeaux

De verdenskendte klassifikationer

Bordeaux er kendt for sine hierarkiske klassifikationer, som blev indført helt tilbage i 1855. Man opdeler vinene i hele fem klassificeringer – fra 1. til 5. Cru, hvor 1. Cru er den bedste. Siden indførslen i 1855 er dette ret indviklede system blevet tilrettet af flere omgange, idet verden i dag ser noget anderledes ud end den gjorde for 150 år siden. Slottene, ejerforholdene og ikke mindst vinproduktionen er signifikant anderledes i dag, hvilket har medført yderligere selvstændige appellationer som f.ex. Margaux.

Crus Bourgeois

Der produceres i dag mange andre gode vine udenfor den glamourøse Cru-verden, som desværre ikke kan optages i dette system, da disse klassificeringer blev defineret i 1855. Dette har medført oprettelsen af endnu et system som benævnes Crus Bourgeois-systemet. Det består af tre appellationer – Crus Bourgeois Exceptionnels, Crus Bourgeois Supérieurs og Crus Bourgeois. Alle øvrige vine sælges som AOC, IGP eller Vin de France. Vine som St. Emilion og Pomerol er ikke omfattet af dette nye system, da de i 2006 fik deres egne selvstændige appellationer.

Noget for enhver pengepung

I de senere år har flere Bordeaux årgange opnået astronomiske hammerslag på auktioner – ikke mindst hjulpet godt på vej af nyrige vinelskende asiater, som har kastet deres blik og interesse på denne verdenskendte vinregion.

Man skal ligge forholdsvis mange penge på bordet for at komme i nærheden af vine som Latour, Mouton, Margaux og Lafite, men heldigvis findes der også mange andre fremragende vine i Bordeaux, som er til at betale for penge, og hvor kvaliteten virkelig er høj. Det gør sig bl.a. gældende i de mindre prestigefyldte regioner som Graves, Fronsac, Haut-Médoc, Lalande de Pomerol og Montagne-St.Émilion, som byder på mange skønne vinoplevelser til ret attraktive priser. Med andre ord kan du både købe vine fra Bordeaux med investering for øjemed, eller til hyggestunder i hverdagen.

Måden at handle vin på i Bordeaux er ligesom klassifikationerne et kapitel for sig. De helt dyre vine sælges ”en-primeur”, hvor man køber vinen før de endnu er tappet på flaske. En udbredt måde at handle de dyre vine på, og en kæmpe international investeringsforretning.

Bliver du træt af Bordeaux, er du træt af livet.

Bordeaux vin