Tomatsauce New York Style

Ingen pizza uden en god tomatsauce. Punktum.

Den nemme måde er at køre ned i supermarkedet og købe et glas tomatsauce til pizza. Nemt, bekvemt og smagløs.

Skal man i gang med hjemmelavet pizzadej, kommer man ikke uden om en hjemmelavet tomatsauce.

Det kræver en minimal indsats i køkkenet at fremstille en god tomatsauce, som vil imponere med sin smagfulde dybde.

Der findes et utal af opskrifter på tomatsauce til pizza, men jeg foretrækker personligt New Yorker stilen, hvor man koger tomaterne ind med de øvrige ingredienser og til sidst blender saucen sammen til en let cremet tomatsauce.

Den napolitanske tomatsauce er en kold sauce, hvor man blender de forskellige ingredienser sammen. Den indeholder ikke sukker og får ikke den samme varme af krydderurter og den perfekte balance imellem det sure, søde og syrlige.

Bevares, der er intet i vejen med den traditionelle tomatsauce, hvor man blot blender alle ingredienserne sammen, men jeg er en stor fan af denne kogte krydrede tomatsauce, som jeg synes løfter en god pizza yderligere.

Rygraden i denne tomatsauce er de friske krydderurter, som koges ind sammen med de øvrige ingredienser – bare hele stilke, som fjernes til sidst i processen.

Jeg foretrækker friske krydderurter, men du kan også sagtens anvende tørrede. Anvender du tørrede krydderurter, vil jeg anbefale dig at tilføje disse, når du har blendet tomatsaucen, da det ellers giver en mere grålig sauce.

Nå, ikke mere snak – nu skal du i gang med den bedste tomatsauce til pizza nord for alperne.

Ingredienser:

  • 2 ds. hakkede økologiske tomater
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. rørsukker
  • 2 hvidløgsfed i tynde skiver
  • 3 spsk. olivenolie
  • 2 kviste basilikum
  • 4 stængler timian
  • 1 løg i både
  • 1 lille dåse tomatpure
  • Salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

  1. Varm olivenolien op i en gryde og tilsæt løg og hvidløg. Blank løgene klare i en 2-3 minutter.
  2. Tilsæt herefter alle de øvrige ingredienser og bring det hele i kog.
  3. Når tomatsaucen koger, skruer du ned for varmen og lader det simre stille og roligt i ca. 45 minutter.
  4. Tag stænglerne med basilikum og timian op af gryden og blend tomatsaucen med en stavblender, så du får en ensartet sauce. Tilsæt evt. lidt mere olivenolie for at legere saucen, så den ikke trænger ned i pizzabunden under bagningen.

Serveringsforslag:

Tomatsauce New York style er den perfekte tomatsauce til hjemmelavet pizza, pasta eller topping til børnenes favorit, pizzasnegle.

Tomatsaucen kan sagtens holde sig på køl i flere dage, og kan derfor anvendes til flere forskellige måltider, eller kombinere en pizzaften med noget lækker pasta med tomatsauce og friskrevet parmesan.

Forslag til valg af vin:

En hjemmelavet pizza med tomatsauce og frisk mozzarella er en ægte klassiker. En pizzadej er ikke krydret, men det er tomatsaucen og det øvrige tilbehør, som vi putter ovenpå pizzaen. Pizza, pasta og risotto betegner man også som italiensk "fastfood" - vel og mærke den gode af slagsen.

Til hjemmelavet pizza vil en ung frisk italiensk hverdagsvin være den perfekte ledsager. En rødvin med masser af frisk frugt og syre, som kan rense munden efter den til tider ofte store smagseksplosion, som en pizza skaber i munden. Vinen må gerne have noget struktur, og garvesyren er ikke nær så vigtig til denne type mad.

Følgende vine kan du med fordel servere til pizza:

  • Barbera
  • Dolcetto
  • Chianti
  • Valpolicella
  • Rosso di Montalcino
  • Verdicchio
  • En kraftig rosévin

Buon appetito!