Vin fra Mexico

Mexico er for mange danskere et ukendt vinland, som de fleste forbinder med oldgamle ruinbyer og pyramider, lækre badestrande og koralrev, sombreros og tequila. Et fascinerende land i Mellemamerika, som har ufattelig meget at byde på – f.ex. en fremragende vinproduktion, hvis rødder kan dateres helt tilbage til 1521, og som i dag har de ældste vingårde på hele det amerikanske kontinent.

Med Spanien kom vinen

Mexicos vinhistorie går som sagt tilbage til 1521, året efter de spanske conquistadorers ankomst til denne nye verden. En fascinerende og uopdaget verden for den vestlige civilisation. Men også en verden uden vin, hvilket resulterede i udstedelse af et spansk dekret fra Cortes, hvor der for hver 100 indfødte, skulle plantes 1000 nye vinstokke. Mexico var nu officielt en vinnation, og kunne i 1597 sælge deres første kommercielle vin fra Amerikas ældste vinhus – den gang et missionshus ved navn Santa Maria de las Parras, men som i dag er et moderne vinhus ved navn Casa Madero.

Alting har som sagt en ende, og med den stærke vækst indenfor mexicansk vinproduktion, som var en direkte og reel trussel mod den spanske vinfremstilling i den gamle verden, forbød kong Carlos 2. af Spanien i 1699 al vinproduktion i de nye spanske kolonier. Og med et var den ellers lovende vinproduktion lagt i graven i et par århundreder. Mexico var en spansk koloni i hele 300 år mellem 1521-1821.

Korte facts om mexicansk vin:

  • Fantastisk højt niveau i forhold til prisen
  • Leveringsdygtig i alle de populære druesorter som Zinfandel, Nebbiolo, Barbera, Tempranillo, Colombard, Chenin Blanc og Chardonnay
  • Den bedste og mest lovende vinregion er Baja California i den nordvestlige del af Mexico, som står for 90% af den samlede mexicanske vinproduktion
  • De mest kendte mexicanske vinhuse er Paralelo, Monte Xanic, Casa de Piedra, Adobe Guadalupe, Cavas Valmar, Viñas Liceaga, L. A. Cetto, Casa Pedro Domecq og Santo Tomás
  • Mexico har 7 vinregioner – Querétaro, Zacatecas, Aguascalientes, Coahuila, Sonora, Chihuahua samt den mest kendte af dem alle, Baja California
  • Mexicanske vine er dejlige fyldige og robuste med stor smag og autencitet, som skyldes det middelhavsagtige klima med kun 250-300 mm årlig nedbør
  • Kun 10% af alle dyrkede druer ender som vin - de resterende 90% destilleres til brandy